top of page
  • Writer's pictureYOPA Language School

Видеоклиповете и анимационните филмчета като детегледачка?!!! Социалните мрежи и "екранните деца".

Updated: Nov 24, 2023


Тази година в лятната занималня се сблъскахме с няколко деца на 7-8 годишна възраст, които се справяха отлично с английския език, без никой да ги е учил и без дори родителите да подозират колко много знаят децата им. Бях изумена как е възможно едно дете да научи толкова много и толкова добре напълно само чужд език и се поинтересувах по-сериозно от личния живот на децата и какво правят в свободното си време. За съжаление, оказа се, че познанията по английски език са от безкрайно гледане на филмчета и видеоклипове в социалните мрежи, часове наред, всеки ден и целогодишно.

Проблемите с екранната зависимост на децата не са от вчера, но гледането на кратки видеоклипове в социалните мрежи вече измести гледането на телевизия и стандартни анимационни филмчета, а сърфирането в социалните мрежи съвсем не е безопасно или безпроблемно занимание.

За много от децата днес гледането на видеоклипове в YouTube, TikTok, Facebook и други подобни играе съществена роля във времето, прекарано пред екрана, а за не малка част от подрастващите – това се е превърнало в пристрастяване.

YouTube и TikTok могат да бъдат много забавни, но това не е място, където децата да се разхождат сами.

Съдържанието в тези социални мрежи е създадено от потребителите, което означава, че всеки може да публикува каквото пожелае в сайтовете. Въпреки че компаниите имат право да свалят нещо или да го обозначат като съдържание за възрастни, това не винаги се случва.

Навсякъде в тези сайтове има неподходящо съдържание. Проблемът е в това, че видеоклиповете се зареждат автоматично и в крайна сметка детето ви може да попадне на информация напълно несвързана с първоначалното търсене. Така детето има възможност да премине от безобидно видео, например за домашни любимци, към видео със съдържание за възрастни в рамките на няколко секунди.

Имайте предвид, че бързо сменящите се функции в кратките и на пръв поглед безобидни видеоклипове също може да имат негативен ефект върху нервната система на детето.

Друг съществен проблем е т.нар. "нискокачествена" медия, като видеоклипове на деца, които си играят с играчки, празнуват рожден ден, пазаруват и разопаковат дрънкулки. Подобни клипове допринасят единствено за развитие на културата "искам". В допълнение към това, детето ви е подложено на реклами, реклами и още реклами, които допълнително допринасят за развитието на консуматорството, а някои реклами са направо опасни, особено за тийнейджърите.

Други тип популярни видеа са тези на геймъри, които показват как играят перфектно най-актуалните видеоигри, което единствено стимулира желанието на децата да играят все повече и повече, само за да достигнат нивото на своите геймър-идоли.

Напоследък все по-популярни стават видеоклиповете с различни предизвикателства или шеги (пранкове), които много често насърчават опасно поведение. Докато някои предизвикателства са безобидни, то други - като предизвикателството, при което карат хората да се разхождат със завързани очи по улиците, е направо опасно.

YouTube например актуализира условията си, за да забрани "предизвикателства, представляващи риск от сериозна опасност или смърт, и шеги, които карат жертвите да вярват, че са в сериозна физическа опасност, или карат децата да изпитат тежък емоционален стрес". Но, разбира се, това не означава, че подобни видеоклипове ще бъдат премахнати, преди детето ви да ги зърне - и евентуално да се опита да ги изпробва или дори да отправи свое собствено предизвикателство.


Разбира се, социалните мрежи предлагат и добро съдържание, което е образователно и забавно, но дори и то трябва да се гледа с мярка, защото гледането на видеоклипове може да бъде абсолютно пристрастяващо.


Накрая, но не последно място, освен че децата ви гледат, трябва да се погрижите и за това, че самите те качват или ще поискат в даден момент да публикуват свои видеоклипове. Понякога децата се вманиачават да правят собствени видеоклипове, в стремежа си да подражават на известните инфлуенсъри, които гледат. Все по-често на въпроса „Какъв искаш да станеш като пораснеш?“ моите ученици отговарят – „Youtuber“ или просто „инфлуенсър“.


Защо да се притеснявате от това?

На първо място – заради коментарите, независимо дали са положителни или отрицателни. Никой не иска детето му да стане обсебено от обратната връзка или да извлича самооценката си от броя на харесванията, коментарите и абонатите.

От друга страна, в секцията с коментари понякога се наблюдава истински онлайн тормоз. Най-хубавите видеоклипове могат да получат най-злобните коментари. Това може да е пагубно за вашето дете, неговата увереност и психическо развитие.

Коментарите като цяло са съществен проблем. Не забравяйте, че потребителите имат контрол само върху коментарите на собствените си видеоклипове. Децата ви все пак могат да видят коментарите на всички видеоклипове, които гледат, които отново могат да бъдат неподходящи, както по отношение на езика, така и по отношение на характера.

Като цяло продължителното гледане и създаване на видеоклипове може да създаде фалшиво усещане за реалност. Нещо, с което може да се свърже само поколението на нашите деца. Ето защо е толкова важно родителите да обсъждат с децата си какво е истинско и какво фалшиво. Не забравяйте, детето има нужда да общува, да играе с връстници и да си пише домашните.

Не използвайте видеоклиповете и анимационните филмчета като детегледачка!

コメント


bottom of page