top of page
  • Снимка на автораYOPA Language School

Онлайн или офлайн обучение по английски език за деца – кое да изберем?

Актуализирано: 30.04.2022 г.

Напоследък доста школи за обучение по чужди езици, както и преподаватели, се насочиха към предлагането на онлайн езиково обучение.

Все по-често в медийното пространство се чуват коментари, че онлайн обучението е модерният метод, че посещението на курсове по английски на място в езикови школи е отживелица; изтъкват се предимствата на онлайн обучението – ниска цена, възможност за включване отвсякъде и по всяко време, пестене на време за пътуването до мястото на провеждане на курсове, използването на огромния потенциал на интернет и т.н., и т.н.


Да, така е, всички тези предимства безспорно съществуват. И да, в интернет има изобилие от възможности за допълнителни онлайн уроци - школи и платформи, някои от които на много добро ниво, организирани от уважавани професионалисти.


Но преди да вземете решение дали да включите детето си в онлайн програма по английски език, добре е да вземете под внимание някои специфични аспекти на ученето при децата:


На първо място, спорен е въпросът доколко онлайн обучението е ефективно при деца.

След като вече имаме опит от принудителното обучение от разстояние през последните две години, и резултатите са на лице, отговорът за нас в Детска езикова школа Yopa e категоричен и той е, че онлайн формите на обучение са удачни по-скоро за възрастни и донякъде за тийнейджъри, и то за по-напредналите нива, когато учащите имат стабилни знания. Този метод определено не е подходящ за малчуганите, които тепърва усвояват основите на езика. За съжаление чрез онлайн уроците не можем да развием нито моториката при изписването на първите думички, нито произношението при произнасяне.


От друга страна, да не забравяме, че децата много лесно губят концентрация и мотивация. Колкото и интересен да е един урок по английски език, все пак това е урок, изисква да насочат и задържат вниманието си върху материала, който учителят преподава или към съответното упражнение. Задържането на вниманието на децата повече от няколко минути е предизвикателство за всеки учител дори и в реална среда лице в лице, а какво остава, когато взаимодействието е през екрана на компютъра. Едно дете на 7-8 или дори 10-годишна възраст винаги ще намери нещо, което да отвлече вниманието му и което в конкретния момент може да му се стори мнооого по-интересно, като например чат с приятел по телефона, игра с домашния любимец или просто муха, кацнала на стъклото на прозореца.


На следващо място, ако детето Ви посещава онлайн курс, това са задължително няколко часа допълнително пред компютър, което определено се отразява негативно на неговото здравословно и психическо състояние. Съвестните родители обикновено определят максимално време на ден, което детето да прекарва пред електронно устройство. Времето варира според възрастта на детето и разбиранията на родителите. Ако например, Вие като родител смятате, че оптималното време пред екрана за Вашето дете е два часа дневно, то с онлайн обучението по английски език, часовете автоматично се удвояват. Някои родители „решават“ проблема като ограничават времето, отредено за игра на компютър или друго електронно устройство, за да компенсират, но това според нас е абсолютно непрепоръчително. Ако Вие лишите детето си от любимото му време за компютърни игри за сметка на онлайн обучението, това определено ще го настрои негативно срещу самите уроци и ще му подейства изключително демотивиращо.


Накрая, но не на последно място, всички съвременни системи за обучение по чужд език на деца се базират на метода на играта. Липсата на жива комуникация значително ограничава възможностите за организиране на забавни и разнообразни игри, разиграването на диалози и групови задачи, които спомагат не само по-лесното усвояване на езика, но и развиват ценни творчески и социални умения, а развиването на умения за общуване е в основата на всяко езиково обучение.


17 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page